150 Hardest Bible Trivia Questions For Adults

150 Hard Bible Questions And Answers For Adults

Would you like to get better at understanding the Bible. This is the right blog for you. We have a big list of hardest bible trivia questions for adults. Each question has been checked for accuracy and includes the answers to help you learn and grow.

Some hardest bible trivia questions and answers are harder for adults, while others are easier. These difficult questions about the Bible for grown-ups will challenge what you know. And don’t worry, if you can’t find the answers to these hard questions in the Bible, they are given to help you. This set of questions and answers about the Bible is helpful for adults of any race or country who want to learn more about it.

How to answer hardest bible trivia questions and answers for adults

Don’t be afraid of being asked difficult questions about the Bible. We invite you to try these simple steps the next time you’re asked a difficult or contemplative bible question.

  • Pay attention to the bible question
  •  Pause
  • Ask the Question Again
  • Understand When to Stop.

Pay attention to the bible question

It may seem easy, but when there are lots of things vying for our attention, it’s easy to get distracted and not understand the real message of the bible question. Keep your attention on the question; it might be different than what you thought. Listening carefully, paying attention to how your client speaks and moves, can give you a lot of useful information about them. You can save time by addressing their specific worries. Check out our article to find out if getting a degree in language is a good investment.

Stop

The next thing to do is to take a deep breath and hold it for a moment. Breathing is how we talk to ourselves. Psychologists say that when asked a question, most people tend to give the answer they think the other person wants to hear. Taking a few seconds to breathe helps you be in control of your actions instead of being controlled by your immediate reactions. Peace and stillness help us connect to a more intelligent mind. Take a look at our article about low-cost online courses for psychology.

Ask the Question Again

When someone asks you a difficult question about the Bible that requires thinking, just repeat the question back to make sure you understand it. This does two things. Firstly, it makes things clearer for both you and the person who is asking the question. Secondly, it lets you think about the question and secretly ask yourself about it.

Understand When to Stop

This might seem easy, but it can be hard for a lot of people. Have you ever found yourself giving really smart answers to difficult questions from the Bible, only to spoil everything by saying extra stuff that wasn’t needed. Sometimes we think that if we keep talking for a long time, people will listen to us more, but actually the opposite is true. Make them desire more. Make sure to pause before they no longer pay attention to you.

Hard bible questions and answers for adults with bible reference

The following are 150 tough bible trivia questions and answers for adults to help you expand your bible knowledge:

#1. Which Jewish holiday commemorates the Jewish people’s deliverance from Haman as recorded in the Book of Esther?

Answer: Purim (Esther 8:1—10:3).

#2. What Is the Bible’s shortest verse?

Answer: John 11:35 (Jesus wept).

#3. In Ephesians 5:5, Paul says Christians should follow the example of whom?

Answer: Jesus Christ.

#4. What happens after one dies?

Answer: For Christians, death means being “away from the body and at home with the Lord. ( 2 Corinthians 5:6-8; Philippians 1:23).

#5. When Jesus was presented to the Temple as a baby, who recognized him as the Messiah?

Answer: Simeon (Luke 2:22-38).

#6. Which candidate was not chosen for the office of the apostle after Judas Iscariot committed suicide, according to the Acts of the Apostles?

Answer: Joseph Barsabbas (Acts 1:24–25).

#7. How many baskets remained after Jesus fed the 5,000?

Answer: 12 baskets (Mark 8:19).

#8. In a parable found in three of the four Gospels, what did Jesus compare mustard seed to?

Answer:  Kingdom of God ( Matt. 21:43).

#9. How old was Moses when he died, according to the book of Deuteronomy?

Answer: 120 years (Deuteronomy 34: 5-7).

#10. Which village was the location of Jesus’ ascension, according to Luke?

Answer: Bethany( (Mark 16:19).

#11. Who interprets Daniel’s vision of the ram and he-goat in the Book of Daniel?

Answer: Archangel Gabriel (Daniel 8:5-7).

#12. Which of King Ahab’s wife, was been cast from a window and trampled underfoot?

Answer: Queen Jezebel (1 Kings 16:31).

#13. In his Sermon on the Mount, who did Jesus say “shall be called the Children of God,” according to the book of Matthew?

Answer: The Peacemakers ( Matthew 5:9).

#14. What are the names of the storm winds that can affect Crete?

Answer: Euroklydon (Acts 27,14).

#15. How many miracles did Elijah and Elisa work?

Answer: Elisa outperformed Elijah exactly twice as many times. ( 2 Kings 2:9 ).

#16. When was Passover observed? The day and month.

Answer: 14th of the first month (Exodus 12:18).

#17. What is the name of the first toolmaker mentioned in the Bible?

Answer: Tubalkain ( Moses 4:22).

#18. What did Jacob call the location where he fought God?

Answer: Pniel( Genesis: 32:30).

#19. How many chapters are there in the book Jeremiah? How many verses does Judas’ letter have?

Answer: 52 and 25 respectively.

#20. What does Romans 1,20+21a say?

Answer: (For, since the creation of the world, God’s invisible virtues, eternal power, and divine nature have been seen, being comprehended from what has been made, so that men have no excuse. Because, despite knowing God, they did not glorify or give thanks to him).

#21. Who made the sun and moon standstill?

Answer: Joshua (Joshua 10:12-14).

#22. Lebanon was famous for what kind of tree?

Answer: Cedar.

#23. Stephen died in what manner?

Answer: Death by stoning (Acts 7:54-8:2).

#24. Where was Jesus imprisoned?

Answer: Gethsemane ( Matthew 26:47-56).

Hard bible trivia questions and answers for adults

Below are bible questions and answers for adults which are hard and trivial.

#25. Which biblical book contains the story of David and Goliath?

Answer: 1. Sam.

#26. What were the names of Zebedee’s two sons (one of the disciples)?

Answer: Jacob and John.

#27. Which book details Paul’s missionary journeys?

Answer: Acts of the Apostles.

#28. What was the name of Jacob’s eldest son?

Answer: Rueben (Genesis 46:8).

#29. What were Jacob’s mother and grandmother’s names?

Answer: Rebecca and Sara( Genesis 23:3).

#30. Name three soldiers from the Bible.

Answer: Joab, Niemann, and Cornelius.

#32. In which book of the Bible do we find the story of Haman?

Answer: The book of Esther (Esther 3:5–6).

#33. At the time of Jesus’ birth, which Roman was in charge of cultivation in Syria?

Answer: Cyrenius (Luke 2:2).

#34. What were Abraham’s brothers’ names?

Answer: Nahor and Haran).

#35. What were the name of a female judge and her associate?

Answer: Deborah and Barak(Judges 4:4).

#36. What occurred first? Matthew’s ordination as an apostle or the appearance of the Holy Spirit?

Answer: Matthew was first appointed as an apostle.

#37. What was the name of the most revered goddess in Ephesus?
Answer: Diana (1 Timothy 2:12).

#38. What was Priscilla’s husband’s name, and what was his job?

Answer: Aquila, tent manufacturer (Romans 16:3-5).

#39. Name three of David’s sons.

Answer: (Nathan, Absalom, and Salomon).

#40.  Which came first, the beheading of John or the feeding of the 5000?

Answer: John’s head was severed.

#41. Where is the first mention of apples in the Bible?

Answer: Proverbs 25,11.

#42. What was the name of Boa’s great-grandson?

Answer: David (Ruth 4:13-22).

Tough questions in the bible for adults

Below are bible questions and answers for adults that are really tough.

#43. Who said, “It won’t take much more to persuade you to become a Christian”?

Answer: From Agrippa to Paul (Acts 26:28).

#44. “Philistines rule over you!” who made the statement?

Answer: From Delilah to Samson ( Judges 15:11-20).

#45. Who is the recipient of Peter’s first letter?

Answer: To the persecuted Christians in five regions of Asia Minor, exhorts readers to imitate Christ’s suffering (1 Peter).

#46. What is the bible portion that says ”These promote controversies rather than God’s work – which is accomplished through faith”

Answer: 1 Timothy 1,4.

#47. What was Job’s mother’s name?

Answer: Zeruja  (Samuel 2:13).

#48. What are the books that come before and after Daniel?

Answer: (Hosea, Ezekiel).

#49. “His blood comes over us and our children,” who made the statement and at what occasion?

Answer: The Israeli people when Christ was to be crucified(Matthew 27:25).

#50. What exactly did Epaphroditus do?

Answer: He brought a gift from the Philippians to Paul ( Philippians 2:25).

#51. Who is the Jerusalem high priest who put Jesus on trial?

Answer: Caiaphas.

#52. Where does Jesus give his first public sermon, according to Matthew’s Gospel?

Answer: On the mountain top.

#53. How does Judas inform Roman officials about Jesus’ identity?

Answer: Jesus is kissed by Judas.

#54. What insect did John the Baptist eat in the desert?

Answer: Locusts.

#55. Who were the first disciples summoned to follow Jesus?

Answer: Andrew and Peter.

#56. Which apostle disowned Jesus three times after he was arrested?

Answer: Peter.

#57. Who was the author of the Book of Revelation?

Answer: John.

#58. Who asked Pilate for the body of Jesus after he was crucified?

Answer: Joseph of Arimathea.

Hard Bible questions and answers for adults over 50

Here are bible questions and answers for adults over 50.

#60. Who was a tax collector before preaching God’s word?

Answer: Matthew.

#61. Who is Paul referring to when he says Christians should follow his example?

Answer: The example of Christ (Ephesians 5:11).

#62. What did Saul encounter on his way to Damascus?

Answer: powerful, blinding light.

#63. What tribe is Paul a member of?

Answer: Benjamin.

#64. What did Simon Peter do before becoming an apostle?

Answer: Fisherman.

#65. Who is Stephen in the Acts of the Apostles?

Answer: The first Christian martyr.

#66. Which of the imperishable qualities is the greatest in 1 Corinthians?

Answer: Love.

#67. In the Bible, which apostle, according to John, doubts Jesus’ resurrection until he sees Jesus with his own eyes?

Answer: Thomas.

#68. Which Gospel focuses the most on the mystery and identity of Jesus?

Answer: According to John’s Gospel.

#69. Which biblical story is associated with Palm Sunday?

Answer: The triumphant entry of Jesus into Jerusalem.

#70. Which gospel was written by a physician?

Answer: Luke.

#71. What person baptizes Jesus?

Answer: John the  baptize.

#72. Which people are righteous enough to inherit God’s kingdom?

Answer: The Uncircumcised.

#73. What is the fifth and final commandment of the Ten Commandments?

Answer: Honour thy mother and father.

#74:What is the sixth and final commandment of the Ten Commandments?

Answer: Thou shalt not murder.”

#75. What is the seventh and final commandment of the Ten Commandments?

Answer: Thou shalt not defile thyself with adultery.

#76. What is the eighth and final commandment of the Ten Commandments?

Answer: Thou shalt not steal.

#77. What is the ninth of the Ten Commandments?

Answer: Thou shalt not testify falsely against thy neighbour.

#78. On the first day, what did God create?

Answer: Light.

#79. On the fourth day, God created what?

Answer: The sun, the moon, and the stars.

#80. What is the name of the river where John the Baptist spent the majority of his time baptizing?

Answer: The Jordan River.

#81. What is the Bible’s longest chapter?

Answer: Psalm119th.

#82. How many books did Moses and the apostle John write in the Bible?

Answer: Five.

#83: Who cried when he heard a rooster crow?

Answer: Peter.

#84. What is the name of the final book of the Old Testament?

Answer: Malachi.

#85. Who is the first murderer mentioned in the Bible?

Answer: Cain.

#86. What was the final wound on Jesus’ dead body on the cross?

Answer: His side was been pierced.

#87. What was the material used to make Jesus’ crown?

Answer: Thorns.

#88. Which location is known as “Zion” and “the City of David”?

Answer: Jerusalem.

#89: What is the name of the Galilean town where Jesus grew up?

Answer: Nazareth.

#90: Who replaced Judas Iscariot as an apostle?

Answer: Matthias.

#91. What will all who look to the Son and believe in him have?

Answer: Salvation of the soul.

Hard Bible questions and answers for young adults

Below are bible questions and answers for young adults.

#92. What was the name of the region in Palestine where the tribe of Judah lived after the exile?

Answer: Judea.

#93. Who is the Redeemer?

Answer: The Lord Jesus Christ.

#94: What is the title of the final book in the New Testament?

Answer: Revelation.

#95. When did Jesus rise from the dead?

Answer: On the third day.

#96: Which group was the Jewish ruling council that plotted to kill Jesus?

Answer: The Sanhedrin.

#97. How many divisions and sections does the Bible have?

Answer: Eight.

#98. Which prophet was summoned like a child by the Lord and anointed Saul as Israel’s first king?

Answer: Samuel.

#98. What is the term for a violation of God’s law?

Answer: Sin.

#99. Which of the apostles walked on water?

Answer: Peter.

#100: When did the Trinity become known?

Answer: During Jesus’ baptism.

#101: Moses received the Ten Commandments on which mountain?

Answer: Mt. Sinai.

Hard Kahoot Bible questions and answers for adults

Below are kahoot bible questions and answers for adults.

#102: Who is the living world’s mother?

Answer: Eve.

#103: What did Pilate question Jesus about when he was arrested?

Answer: Are you the Jewish King?

#104: Where did Paul, also known as Saul, get his name?.

Answer: Tarsus.

#105: What is the name of a person appointed by God to speak on His behalf?

Answer:  A Prophet.

#106: What does God’s forgiveness provide for all people?

Answer: Salvation.

#107: In which town did Jesus cast out an evil spirit from a man who referred to him as the Holy One of God?

Answer: Capernaum.

#108: Which town was Jesus in when he met the woman at Jacob’s well?

Answer: Sychar.

#109: What do you drink from if you want to live forever?

Answer: Water of alive.

#110. While Moses was away, the Israelites worshipped what idol, created by Aaron?

Answer: The Calf of Gold.

#111. What was the name of the first town where Jesus began his ministry and was turned down?

Answer: Nazareth.

#112: Who severed the high priest’s ear?

Answer: Peter.

#113: When did Jesus begin his ministry?

Answer: Age 30.

#144. On his birthday, King Herod made what promise to his daughter?

Answer: The head of John the Baptist.

#115: What Roman Governor held sway over Judea during Jesus’ trial?

Answer: Pontius Pilate.

#116: Who sacked the Syrian camp in 2 Kings 7?

Answer: Lepers.

#117. How long did Elisha’s prophecy of famine last in 2 Kings 8?

Answer: Seven years.

#118. Ahab had how many sons in Samaria?

Answer: 70.

#119. What happened if a person sinned inadvertently during the time of Moses?

Answer: They had to make a sacrifice.

#120:  Sarah lived for how many years?

Answer: 127 years.

#121: Who did God command Abraham to sacrifice in order to demonstrate his devotion to Him?

Answer: Isaac.

#122: How much is the bride’s dowry in the Song of Songs?

Answer: 1,000 silver coins.

#123: How did the wise woman disguise herself in 2 Samuel 14?

Answer: As a widowed person.

#123. What was the name of the governor who heard the council’s case against Paul?

Answer: Felix.

#124: According to Moses’ Laws, how many days after birth is circumcision performed?

Answer: Eight days.

#125: Who must we imitate in order to enter the Kingdom of Heaven?

Answer: Children.

#126: Who is the Head of the Church, according to Paul?

Answer: Christ.

#127: Who was the King who made Esther Queen?

Answer: Ahasuerus.

#128: Who stretched his rod over Egypt’s waters to bring about the frog plague?

Answer: Aaron.

#129: What is the title of the Bible’s second book?

Answer: Exodus.

#130. Which of the following cities mentioned in Revelation is also an American city?

Answer: Philadelphia.

#131: Who did God say would prostrate themselves at the feet of the Church of Philadelphia’s angel?

Answer: The false Jews of Satan’s synagogue.

#132: What happened when Jonah was thrown overboard by the crew?

Answer: The storm subsided.

#133: Who said, “The time for my departure has come”?

Answer: Paul Apostle.

#134: What animal is sacrificed for the Passover feast?

Answer: The ram.

#135: Which Egyptian plague fell from the sky?

Answer: Hail.

#136: What was the name of Moses’ sister?

Answer: Miriam.

#137: King Rehoboam had how many children?

Answer: 88.

#138: What was the name of King Solomon’s mother?

Answer: Bathsheba.

#139: What was Samuel’s father’s name?

Answer: Elkanah.

#140: What was the Old Testament written in?

Answer: Hebrew.

#141: What was the total number of people on Noah’s Ark?

Answer: Eight.

#142: What were Miriam’s brothers’ names?

Answer: Moses and Aaron.

#143: What exactly was The Golden Calf?

Answer: While Moses was away, the Israelites worshipped an idol.

#144: What did Jacob give Joseph that made his siblings envious?

Answer: A multicoloured coat.

#145: What exactly does the word Israel mean?

Answer: God has the upper hand.

#146: What are the four rivers that are said to flow from Eden?

Answer: Phishon, Gihon, Hiddekel (Tigris), and Phirat are all Tigris words (Euphrates).

#147: What kind of musical instrument did David play?

Answer: The harp.

#148:Which Literary Genre Does Jesus Use to Help Preach His Message, According to the Gospels?

Answer: The parable.

#149: Which Of the imperishable qualities is the greatest In 1 Corinthians?

Answer: Love.

#150: What is the old testament’s youngest book?

Answer: The book of Malachi.

Is answering hard bible questions worth it?

The Bible is not like any regular book. The words in the book can help comfort the soul. The Word has the power to change your life because it has life in it. (You can also check Hebrews 4:12. )

In John 8:31-32 (AMP), Jesus says that if you always obey His teachings and live according
to them, that means you are truly His disciples. And when you do this, you will understand the truth and that truth will set you free.

If we don’t regularly learn from God’s Word and use it in our lives, we won’t have the strength to grow in our relationship with Christ and honor God in this world. That’s why these bible Q&A for adults is important to help you learn more about God.

Regardless of where you are in your relationship with God, we strongly encourage you to start reading and studying His Word today and make it a regular practice.

Conclusion

Did you like this post on hard bible questions and answers for adults? We will understand the world and ourselves better by looking at things from God’s point of view when we read and use God’s teachings. Changing the way we think will completely change us. We will have a meeting with the author, who is known as the living God. You can also see all the questions about God and their answers.

If you liked this article and read until now, there is another one that you will definitely enjoy. We think it’s important to study the bible. This article has well-researched quiz questions and answers about the bible. You can download and study it to learn more.

Author

  • Akwaowo Akpan

    Hi there, welcome to Online Studying Services. As a fan of authentic information and a student, I devise this means to offer reliable information to international students wishing to either study abroad or online. Thanks for stopping by!

    View all posts
Share this post on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *